Ceaiul violet nu este o familie de ceaiuri de care nu ați auzit (alta decât verde, alb, galben, oolong, negru și pu er), ci este un ceai provenit din arbori de Camellia Sinensis, arborele clasic de ceai. Mugurii și frunzele sunt în general procesate în stil de pu er raw (uscate la soare), însă în ultimii ani au început să apară și interpretari reușite în negru, verde și chiar în stil ‘yue guang bai’ (un fel de ceai alb oxidat încet la întuneric).
Violetul din muguri și frunze este datorat unui pigment, antocianina, prezent și în fructe și legume comune (e.g. coacăze, vinete, struguri), care are rolul de a proteja planta de radiațiile UV prea mari. În funcție de aciditatea sevei plantei, culoarea frunzelor variază: ciditate ridicată - roșu, aciditate medie - violet, alcalinitate - indigo.
Arborii care produc muguri și frunze violet nu depășesc 1-2% din toata producția. Unii producători le amestecă cu cele normale, însă alții le recoltează și procesează separat.