Da Hong Pao este unul din ceaiurile oolong cele mai faimoase și mai apreciate ale Chinei. Una din cele mai cunoscute legende, care explică și denumirea sa, Da Hong Pao - Marea Robă Roșie, atribuie faima ceaiului unui tânăr, Ju Zi Ding, care, în drum spre examenul imperial din Beijing, se oprește, bolnav, în Wu Yi. Un călugăr îl însănătoșește cu ceai oolong, tănărul ajunge la Beijing să dea examenul, ia cea mai mare notă și devine înalt funcționar public. În semn de recunoștință, se întoarce la călugăr să-i mulțumească și să afle despre ceaiul care l-a însănătoșit. Acoperă tufele de ceai cu roba sa roșie, specifică funcționarilor publici și duce ceai înapoi la palat pentru a-l face cunoscut.
O versiune complementară a acestei legende atribuie faima ceaiului Mamei Împăratului, care, bolnavă, este însănătoșită de Ju Zi Ding cu ajutorul ceaiului din Wu Yi.
Deveniți celebri, arbuștii din poveste, 6 la număr, sunt protejați. Ceaiul produs din acești arbori ajunge și la 1 milion de dolari kilogramul și nu prea iese din China.
Din arborii „mamă”, au fost luate grefe și semințe, iar ceea ce se comercializează drept Da Hong Pao astăzi ar trebui să fie din Qi Dan (copii) sau dintr-un cultivar rezultat din arborii „mamă”, denumit Bei Dou. Realitatea economică face ca majoritatea Da Hong Pao-urilor comercializate să fie falsuri, care au în componență alte varietăți, precum Shui Xian și Ro Gui. Din aceste varietăți se fac ceaiuri foarte bune și am avut și noi în ofertă, însă nu sunt Da Hong Pao.
Introducem în România O23 ceaiul Da Hong Pao din Qi Dan (din arborii copii) cu cel mai bun raport calitate/preț din ce am putut găsi. Este un ceai oolong complex, unde aroma de afumat este integrată bine în ceai, nu este copleșitoare, cum se întâmplă în versiunile larg răspândite în ceai.
Prin selectarea acestui ceai în ofertă am vrut să facem accesibil gustul adevărat al unui Da Hong Pao, pentru ca tu să poți discerne în viitor un adevărat Da Hong Pao de o copie.